I Fyns Stiftstidende den 9. juli var der følgende artikel med overskriften Bag kulisserne med blind Tour de France-fan: Jeg omdanner lydene til billeder.
Hans Olsen er vild med Tour de France på TV 2, selv om han er blind. Lørdag var han på rundvisning i Tour de France-studiet sammen med sin ledsager, Katrine Hansen, og det blev en stor oplevelse for ham.
Rundviser Katja Skov viser ham den arm, der sidder på et steadycam kamera, sådan et en kameramand kan gå med uden at det ryster.
Stiftstidende var med på lørdagens udsolgte tur til rundvisning i TV 2's Tour de France studie. Især for en af gæsterne var oplevelsen noget særligt.
Hans Olsen fra Herfølge er vild med Tour de France i fjernsynet. Men Hans Olsen er ikke som TV-seere er flest. Han er blind.
Hans interesse begyndte tilbage i 1990'erne, hvor de danske ryttere vandt etaper og Bjarne Riis hele løbet. Men det var nu kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth, der fik ham til at lytte med. "Jørgen Leth har nogle fantastiske beskrivelser af alting. Det er som om, han står på stedet. Og da jeg også godt kan lide historie, og at få noget nyt at vide, var jeg bare med", fortæller Hans Olsen.

Rundvisning

TV 2 sælger billetter til rundvisninger i Tour de France-studiet. Der får man en indføring i, hvordan sportsredaktionen skruer en udsendelse sammen. Hvad der kan gå galt, og hvorfor det kræver så meget at få en udsendelse til at se ud som om, alt er planlagt på forhånd, selv om det ikke er tilfældet. Næste rundvisning 11. juli er udsolgt, men der er stadig billetter at få til de to sidste, den 18. og 21. juli. De koster 100 kroner stykket.
I år har han hørt alle etaperne på tv'et og elsker samspillet med Dennis Ritter, Rolf Sørensen og favoritten Jørgen Leth. "Jeg har aldrig kunnet se, men omdanner lydene til billeder i mit hoved, og det hjælper mig, når de for eksempel siger: "Nu er udbryderne 450 meter foran", for jeg har en form for afstandsbedømmelse," fortæller han med sin ledsager Katrine Hansen ved siden af sig.

Udsolgt tur til studiet.

Hans Olsen er i Odense i dag, fordi han kan komme ind og se TV 2's smarte Tour de France-studie, bygget op omkring en alpecafé i et hårnålesving. Samme ærinde har omkring 40 andre gæster også. De har alle købt billet til rundvisningen, som er udsolgt, for det er populært at se og snakke med de to Tour-værter, Thomas Kristensen og Henrik Jul Hansen. De har været fast makkerpar i ni år og sidder også sammen på et billede i Hans Olsens scrapbog. Det er fra sidst, han var på besøg i 2010. Gæsterne vises rundt af Dorte Rasmussen og Katja Skov, og de begynder med at vise en model af studiet i størrelsesforholdet 1 til 75. Derefter skal de efter planen vise gæsterne op til sportsredaktionen for at fortælle, hvordan man laver en typisk udsendelse. Og det hele slutter i studiet. Men som Dorte Rasmussen indskærper over for gæsterne: "Det er meget vigtigt, at I ikke rører ved noget inde i studiet, for det hele er meget skrøbeligt.

Fødselsdag.

De mange gæster går op ad den brede gang på Kvægtorvet og stopper ud for sportsredaktionen. Der får de et indblik i, hvad de 45 medarbejdere, der er beskæftiget foran og bag kameraerne, laver. De ti mand i studiet, de 15 i Frankrig og de 20 på redaktionen. Manden, der svinger pisken, samler trådene og bestemmer alt omkring Tour de France hedder John Jäger, og redaktionschefen har været med i 15 år. "Er du klar over, at I har sendefødselsdag i dag," spørger Hans Olsen. "Har vi det," siger John Jäger. "Ja, I sendte første gang 8. juli 1990 fra Tour de France," siger Hans Olsen. "Det er også rigtigt," siger John Jäger lidt overrumplet, og så bryder klapsalverne løs. Og da han er færdig med at fortælle, får Hans Olsen redaktionschefens autograf i sin bog.

Studiet.

Efter en times rundvisning er turen kommet til studiet. Værten Thomas Kristensen fortæller om den sikkerhed, det giver at have det levende cykelsportsleksikon Henrik Jul Hansen ved sin side. Men hans vigtigste makker er den lille øresnegl, der har forbindelse til redaktøren og produceren af programmet. "Nogle gange taler de i munden på hinanden, og så har jeg party i øret," siger han med et smil. "Men det er øresneglen der gør, at jeg kan sadle om på få sekunder og sige noget helt andet end det, der ellers var planlagt. Kunsten er at være ekstrem omstillingsparat. Man skal stole 100 procent på, hvad der bliver sagt i øresneglen."
Flere af gæsterne benytter besøget til at rose holdet bag Tour de France, da der bliver åbnet for, at de unge kan tage billederne med værterne, hvis de vil, lyder det voksent: "Er det kun for de unge?"
Mens resten af gruppen forlader studiet, tager den ene rundviser Hans Olsen med op i den ellers skrøbelige kulisse. De går rundt i svinget, han mærker på det papmache, som er blevet formet minutiøst og malet, så det ligner en klippe. Bagefter er han henrykt: "Jeg har ikke været på bjergvandringer før, men nu fik jeg lov til at gå gennem et hårnålesving, som jeg jo aldrig har set, men nu har jeg fået en anden forståelse for, hvad det er," siger han.
Skrevet af journalist Ulrik Sass. Fotografen var Robert Wengler. Opdateret d. 19.7.2017